Unikatnost diamantov

Kaj pravzaprav je diamant? Diamant je kristalna oblika ogljika. Njihova glavna značilnost je njihova trdota in toplotna prevodnost ter ga lahko brusimo le z njegovim lastnim prahom. V čisti obliki je popolnoma brezbarven, prozoren in močno lomi svetlobo. Poznamo jih v prosojno beli, rumeni, zeleni, modri ali rjavi barvi. Kaj pa je najbolj znana oblika diamanta? Najbolj znana oblika je namreč oktaeder, in je zelo dober in zanimiv podatek. Njihovo vrednost ocenjujejo po njihovi teži , jasnosti, barvi in rezu. Tisti kateri pa niso najbolj uporabni za v draguljarstu pa uporabijo mace drugače.

Related image

Unikatnost diamantov je namreč še kako pomembna, saj če je diamant unikaten ima za človeka res poseben pomen, njegova oblika, vse na njem ima nek svoj simbol in pomen. Diamanti so zelo priljubljeni že zaradi tega, ker so kot simbol lepote, elegance, posebnosti in česa drugega tako posebega v današnjem času ni kot pa so ti posebni majhni draguljčki. Le te najdemo v raznih prsanih, ogrlicah, zapestnicah, uhančkih in še čemu, lahko pa so preprosto samo diamantki brez, da so v kakšnem nakitu ali v kakšni drugi stvarci.

 

Kako pa sploh prepoznati pravi diamant kot amater, če niste ravno specialist v tem?

  • stehtajte ga (pravi diamanti so namreč sestavljeni iz zbitih molekul ogljika in so v nasprotju s steklom težki kamni)
  • pihnite oz. dahnite v diamant (če pihnete oz. dahnete vanj se diamant ne sme zamegliti, sintetični pa se)
  • voda (diamant dajte v vodo, in ta ga bo povečala, lom svetlobe pa bo pokazal vse razpoke in nepravilnosti)
  • steklo (popraskajte s steklom po diamantu, če je pravi se le ta ne bo poškodoval, če je lažen se bo poškodoval)

Image result for pravi diamant

To je nekaj nasvetov kako ugotoviti, da je diamant pravi in če vas bo kdo poskušal prenesti naokrog se mu ne pustite, pokažite svoje znanje, ki ga veste in noben ne bo hotel več z vami češenj zobati!

Odgovori